از سیستم های اطفا حریق چه می دانید؟

سیستم اطفا حریق

انواع سیستمهای اطفا حریق اخیرا مورد توجه تمام کشورها و صنایع قرار گرفته است. امروزه حتی علاوه بر صنایع، ساختمانهای مسکونی و تجاری اداری نیز از انواع سیستمهای اطفا حریق بهره می جویند. هدف از نصب و به کارگیری این دستگاههای هوشمند شناخت موقعیت حریق و کمک به اطفا سریع آن است. با توجه به بار حریق ، جنس محیط ، نوع حریق احتمالی و… انواع سیستمهای اطفا حریق مورد استفاده قرار می گیرد.

استفاده از سیستمهای اطفا حریق به منزله عدم استفاده از کپسول های خاموش کننده نیست. هر کدام از این دو مورد برای هدف مشخصی طراحی شده اند که جای یکدیگر را نمیتوانند پر کنند. استفاده از سیستم اطفا حریق در مرحله ای قابل استفاده است که حریق حجم گرفته و خاموش شدن آن با کپسول دستی مشکل است.

انواع سیستمهای اطفا حریق در کنار سیستم های اعلام حریق میتوانند در مواقع اضطراری کمک کننده و نجات بخش باشند. سیستم های اعلام حریق افراد را از وجود حریق با خبر میکند و به انجام فرایند تخلیه محل تسریع می بخشد. حال آنکه سیستم اطفا حریق به تنهایی فقط باعث خاموش شدن حریق می گردد.

بازرسی دوره ای از انواع سیستمهای اطفا حریق و اطمینان از کارکرد صحیح آن پس از نصب ضروریست.

شبکه های اطفا حریق بر مبنای ماده مصرفی به چند دسته تقسیم می شوند.

شبکه اطفا حریق بر مبنای آب

شبکه اطفا حریق بر مبنای کف

شبکه اطفا حریق بر مبنای پودر

شبکه اطفا حریق بر مبنای ترکیبات هالوژنه

شبکه اطفا حریق بر مبنای CO2

در ادامه توضیحات کلی در توضیح هر یک از موارد بیان میشود.

شبکه اطفا حریق بر مبنای آب

این نوع از انواع سیستمهای اطفا حریق میتواند به صورت خودکار یا نیمه خودکار عمل کند. در این سامانه باید دقت داشت که نقطه کوری وجود نداشته باشد. انواع سامانه اطفا حریق با کمک آب شامل: سامانه تر، سامانه خشک ، سامانه جریان آزاد و سامانه نیمه آزاد می باشد. تفاوت این انواع در نوع آمادگی و کاربرد آن می باشد.

در بعضی موارد استفاده از سیستم اطفا حریق بر مبنای آّب توصیه نمی شود. مثلا در انبار کاغذ ویا در حریق بر اثر الکتریسیته وجود آب در محل توجیه منطقی ندارد.

شبکه اطفا حریق مبتنی بر کف

سامانه کف پاش ثابت و نیمه ثابت در دسته انواع سیستمهای اطفا حریق مبتنی بر کف دسته بندی میشود. استفاده از کف در خاموش کننده های سیستمی بر مبنای حذف اکسیژن از زنجیره حریق کار می کند.

شبکه اطفا حریق بر مبنای پودر

یکی از روش های رایج در اطفا حریق استفاده از پودر شیمیایی در قالب های شبکه خودکار و نیمه خودکار می باشد. تطابق پودر با نوع آتش در سیستم های اطفا حریق پودر ضروریست. این نوع اطفا از انواع سیستمهای اطفا حریق ترجیحا در محلی که افراد در آن حضور ندارند و یا در اثر حریق از مکان خارج شده اند قابل استفاده است. زیرا در اثر مواجهه با افراد باعث اختلال در تنفس و دید آنها می شود. نکته دیگر در این نوع سیستم ها این است که محل مورد نظر نباید بیش از ۵ درصد از سطح پنجره و درب داشته باشد. در غیر این صورت کارایی سیستم کاهش می یابد.

برای اطفا حریق انواع A,B,C,F  میتوان از این سیستم استفاده نمود.

شبکه اطفا حریق بر مبنای ترکیبات هالوژنه

از اوایل قرن ۲۰ میلادی استفاده از نوع هالوژنه رونق پیدا کرد. این نوع برای محلی که در آن مواد با ارزش و یا موادی که نقش حریق در واکنش های زنجیره ای آنها زیاد است توصیه میشود. شبکه های عمومی و شبکه های موضعی دو حالت بکارگیری هالن در سامانه های اطفا حریق هستند.

شبکه اطفا حریق بر مبنای CO2

این سیستم در مواقعی که ماده سوختنی قادر به تولید اکسیژن برای ادامه حریق میباشد قابل استفاده نیست. در مواردی که مواد با ارزش در محیط وجود دارد استفاده از CO2 نسبت به آب و پودر اولویت پیدا میکند زیرا به مواد موجود در محل آسیب وارد نمیکند. همچنین در مواردی که حریق الکتریکی بوده و تجهیزات الکترونیکی در محل وجود دارد بر استفاده از پودر ارجحیت دارد به این دلیل که باعث خرابی یا اتصالی در سیستم برق نمیشود و پس از اطفا میتوان از سیستم استفاده مجدد نمود.

انواع سیستمهای اطفا حریق

انواع سیستمهای اطفا حریق پیش تر ذکر شد. در این باره مطالب زیادی نوشته شده و به صورت کتب متنوعی به انتشار درآمده است. در این مطلب تنها به ذکر نام انواع سیستمهای اطفا حریق و توضیح مختصری بسنده کردیم. ناگفته پیداست که ویزگی های طراحی و اجرای هر یک بسیار متفاوت از دیگریست. فرمولهای متنوعی برای محاسبه میزان فشار و دبی خروجی و چگونگی عمل کرد هریک وجود دارد. علاقه مندان به آموزش این نوع سیستم ها میتوانند از طریق سایت تدوینگران و ارتباط با ما آموزش های مرتبط را دریافت کنند.

 هر سیستم برای یک محل و با ویژگی های خاصی توصیه می شود. همانطور که در برخی موارد اشاره شد نمیتوان از هر ماده ای برای اطفاحریق استفاده کرد. انواع دستی یا اتوماتیک بودن و یا نحوه عملکرد نیز با توجه به نظر متخصصین مشخص می شود. طراحی سیستم های اطفا حریق توسط متخصصین آن صورت می پذیرد.

توسط |2020-02-24T18:55:19+03:3024th فوریه, 2020|اینترنشنال|2 دیدگاه

2 دیدگاه

  1. Jenice Weick اکتبر 15, 2020 در 12:44 ق.ظ پاسخ

    Please make certain to select the allow button in order for

  2. Juli اکتبر 10, 2021 در 6:57 ق.ظ پاسخ

    Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you
    relied on the video to make your point. You definitely know
    what youre talking about, why throw away your intelligence
    on just posting videos to your blog when you could be giving us
    something informative to read?

دیدگاه خود را بنویسید